دتکتور گاز/ آشکار ساز گاز
اولین نکته قابل توجه در تمام صنایع مرتبط با گاز، رعایت ایمنی ، تأمین امنیت جانی کارکنان و جلوگیری از بروز خسارات مالی می باشد. بدین منظور استفاده از انواع تجهیزات و دستورالعمل های مطابق با استاندار های ایمنی امری ضروریست.
دتکتور گاز چیست؟
از آن جایی که گاز ها عموماً ترکیباتی بی رنگ و بعضاً بی بو هستند و گاهاً با افزایش غلظت حس بویایی را از کار می اندازند، حضور یا عدم حضور این مواد در محیط، غیر قابل درک می باشد. کاهش اکسیژن، افزایش غلظت گاز های سمی و اشتعال پذیر می تواند باعث بروز خطرات جبران ناپذیری شود. لذا به منظور جلوگیری از این حوادث، یکی از اصلی ترین تجهیزات ایمنی مورد نیاز در صنایع نفت گاز و سایر محیط هایی که احتمال حضور و نشت گاز در آن وجود دارد، دتکتور های گازی ( آشکارساز گاز ) می باشد.
اساس کار این تجهیزات، با توجه به نوع گاز هدف و سنسور استفاده شده در آن متفاوت بوده است. این سنسور ها دارای انواع مختلف کاتالیستی، الکتروشیمیایی، مادون قرمز و … می باشد که در مورد آن ها در مقالات آتی به تفصیل توضیح داده خواهد شد.
انواع دتکتور گاز
دتکتور های گازی در ابعاد و اندازه و شکل های مختلفی به کار برده می شوند که به صورت کلی به دو دسته ثابت و قابل حمل ( پرتابل ) تقسیم می شوند.
دتکتور های گاز ثابت به منظور نظارت بر جو محیط مشخصی تعبیه شده و ضمن اندازه گیری دائم غلظت گازی مشخص، هنگام کاهش و یا افزایش غلظت آن گاز، بسته به نوع تجهیز می تواند اعلام هشدار، ارسال یک فرمان کنترلی به سیستم عملگر و یا صرفاً اطلاعات اندازه گیری شده را به سیستم مانیتورینگ ارسال کند.
این در حالیست که دتکتور گاز پرتابل وظیفه محافظت شخص حامل آن را در برابر خطرات ناشی از نشت گاز به عهده دارد.
دتکتور های گاز پرتابل چند کاناله، با توجه با ساختار الکترونیکی و کنترولیشان می توانند قابلیت تشخیص و اندازه گیری یک تا چند گاز را داشته باشند.
جمع بندی
دتکتور های گاز از جمله مهمترین تجهیزات ایمنی ملزوم در انواع صنایع مرتبط با گاز بوده اند و باید توجه داشت گه هنگام تهیه دتکتور، نوع سنسور و بدنه، متناسب با گاز مورد نظر و شرایط محیطی انتخاب شود.
محصولات مرتبط
نویسنده: سینا صادقیان، واحد فنی و مهندسی رایتک پویا/ [email protected]
منابع:
مقالات شرکت SENKO
مقالات شرکت UNIPHOS
مقالات شرکت Honeywell